1. septembra stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske

Bez autora
Aug 25 2010

Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike Turske stupa na snagu 1. septembra 2010. godine. Članom 38. pomenutog Sporazuma („Službeni glasnik RS – Međunarodni ugovori“, br.83/08), propisano je da Sporazum stupa na snagu prvog dana drugog meseca nakon prijema poslednjeg pismenog obaveštenja o tome da su strane ugovornice obavile sve nacionalne procedure neophodne za njegovo stupanje na snagu, a to je 01.septembra 2010. godine.Tim povodom, 20. avgusta 2010. godine u „Službenom listu EU“, serija C, broj 225, Evropska komisija je objavila Obaveštenje o datumu primene Protokola o poreklu što omogućava dijagonalnu kumulaciju porekla robe između Evropske unije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske.

1. septembra stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike TurskeSporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike Turske stupa na snagu 1. septembra 2010. godine.

Članom 38. pomenutog Sporazuma („Službeni glasnik RS – Međunarodni ugovori“, br.83/08), propisano je da Sporazum stupa na snagu prvog dana drugog meseca nakon prijema poslednjeg pismenog obaveštenja o tome da su strane ugovornice obavile sve nacionalne procedure neophodne za njegovo stupanje na snagu, a to je 01. septembra 2010. godine.

Tim povodom, 20. avgusta 2010. godine u „Službenom listu EU“, serija C, broj 225, Evropska komisija je objavila Obaveštenje o datumu primene Protokola o poreklu što omogućava dijagonalnu kumulaciju porekla robe između Evropske unije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske.

U tabeli se nalazi prikaz mogućnosti primene dijagonalne kumulacije porekla robe kao i datume od kojih je moguća primena kumulacije između navedenih zemalja.

Preferencijalne stope carine koje će se primenjivati u 2010. godini na uvoz robe poreklom iz Turske, snižavaju se po dinamici predviđenoj u Sporazumu za prvu godinu liberalizacije i propisane su Uredbom o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2010. godinu.

Detaljnije informacije u vezi sa primenom Sporazuma o slobodnoj trgovini možete naći na sajtu Uprave carina www.carina.rs

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik